محوطه سازی چیست؟
محوطه سازی در کرج
لنداسکیپ
علم طراحی و ساماندهی محوطه به جهت رسیدن به اهداف مختلف، محوطه سازی یا لنداسکیپ نام دارد .این رشته با بهرگیری از علوم مهندسی شهرسازی و مهندسی معماری به طراحی محوطه و فضاسازی در محیط های باز می پردازد . شاید این علم موثر ترین روش بر دوستی هرچه بیشتر بین انسان و محیط زیست باشد .
در طراحی محوطه (محوطه سازی) اهداف مختلفی چون تقویت ارتباط میان انسان و طبیعت ، القای زندگی و آرامش محیط به روح آدمی ترمیم و اصلاح فضای سبز تخریب شده توسط انسان و افزایش چشم انداز و زیبایی بصری دنبال می شود
امروزه یکی از مهمترین بحرانهایی که فضای شهرهایمان را تهدید میکند، گسستگی تدریجی بین انسان و طبیعت است. متاسفانه به علت رشد روزافزون شهرها، بحران از دست دادن فضاهای سبز طبیعی (باغات و زمینهای کشاورزی) بهشدت رو به افزایش است. در جوامع مدرن امروزی و زندگیهای پرمشغله افراد جامعه، طراحی فضای سبز میتواند نقش پررنگی در کاهش آلودگی هوا، کاهش آلودگی صوتی، سلامت جسم و روان، زیباسازی شهر و… ایفا کند؛ از این رو هر شخصی باید سعی کند بهنوبه خود در حفظ این فضا و حتی گسترش آن تلاش کند.
فضای سبز در شهرهای مختلف، ابعاد و اشکال گوناگونی دارند که از جمله آنها میتوان به پارکها، مجموعههای ورزشی، میدانها و حتی گورستانها اشاره کرد. مطمئنا یکی از ابتداییترین اولویتهایی که باید در طراحی فضای سبز شهری در نظر گرفته شود دسترسی راحت اهالی هر منطقه به این مناطق زیبا و سرسبز است.
فضای سبز در محیط مسکونی
بهطورکلی عبارت فضای سبز شامل مفاهیم و معانی متعددی است که در یک تعریف کلی میتوان آن را منطقهای نسبتا بزرگ دانست که با درخت، درختچه، گل، چمن یا سایر گونههای گیاهی پوشیده شده باشد. وقتی کلمه فضای سبز در کنار شهر قرار میگیرد میتوان آن را اینگونه معنای کرد که فضای سبز شهری به بخشی از فضای سبز اطلاق میشود که در مناطق شهری و مسکونی احداث شده باشد. در یک نگاه کلی فضای سبز، بخشی از فضای باز درونشهری محسوب میگردد که از لحاظ نوع مالکیت به چهار بخش مختلف تقسیمبندی میشوند:
اجرای فضای سبز عمومی در کرج
اجرای فضای سبز نیمه خصوصی در کرج
اجرای فضای سبز خیابانی در کرج
اجرا فضای سبز خصوصی در کرج
فضای سبز عمومی: این فضا در مجموعههای مسکونی تاثیر بسیار زیادی در تامین سلامت روحی انسان خواهد داشت. ایجاد فضای باز عمومی زمانی کیفیت خود را نشان میدهد که باعث حضور مردم در آن فضا باشد و شامل محوطه میان بلوکها، بام، حیاط خلوت و حیاط میشود.
فضای سبز نیمهخصوصی: به بخشی از فضای سبز گفته میشود که تحت مالکیت مراکز آموزشی، نظامی، بهداشتی، نهادهای اداری، سازمانها و… قرار دارند. فضای سبز نیمهخصوصی فقط برای مراجعین یا کارکنان همان سازمانها قابلاستفاده بوده اما بهنوعی جز فضای سبز شهری نیز محسوب میگردند.
فضای سبز خیابانی: فضای سبز خیابانی به بخشی از پیادهروها، میدانها، حاشیه بزرگراهها و… اطلاق میشود که به لطف استفاده از پوشش گیاهی میتوانند تاثیر بسزایی در کاهش آلودگی هوا، افزایش زیبایی و جلوه شهری و… داشته باشند.
فضای سبز خصوصی: همانطور که از نام آن پیداست چنین فضاهایی فاقد کاربری عمومی بوده و تنها مالکین و افراد مورد تاییدشان میتوانند از آنها استفاده نمایند. سادهترین مثال برای چنین مکانهایی باغچهای است که بهطورمعمول در خانه اغلب افراد وجود داشته که به همین دلیل بخش بزرگی از فضای سبز شهری را تشکیل میدهند.
اصول طراحی فضای سبز را بهتر بشناسید
فضاهای سبز به دو دسته پهنه ای و خطی تقسیم می شوند. فضاهای سبز پهنه ای فضاهایی هستند که در عکس های هوایی به شکل بافت منسجم قابل رویت هستند و در نقشه های شهری به صورت لکه های سبز مشخص می شوند.
فضاهای سبز خطی به فضاهایی اطلاق می شود که متناسب با هویت ظرفیت جا به جا شدگی شهرها و گذرگاه ها مورد توجه قرار می گیرد. این نوع فضای سبز ممکن است در نقشه های شهری دیده نشود. تمامی فضاهای سبز خطی در مالکیت عموم مردم قرار دارند و تقسیم بندی بر اساس مالکیت فقط در مورد فضاهای سبز پهنه ای اعمال می شود.
نمونه کار اجرای فضای سبز در کرج
طراحی فضای سبز در کرج
اگر بیشتر اوقات خود را در فضای بیرون از خانه سپری می کنید بنابراین طراحی فضای سبز حیاط خانه یکی از کارهایی لازمی است که باید به هر نحوی که شده آنرا انجام بدهید. این کار هم باعث افزایش روحیه و امید به زندگی خواهد شد هم اینکه فضای خانه را بسیار لوکس و زیبا نشان می دهد، طوری که هر فردی به محض قدم گذاشتن داخل حیاط شما شگفت زده خواهد شد و سخت می تواند آن محل را بدون تحسین و ابراز علاقه به محیط ترک کند. خانه های ویلایی و معمولی ایی که در این مطلب با آنها آشنا خواهید شد دقیقا چنین ویژگی دارند.
استفاده زیاد از عناصر طبیعی در اطراف این خانه های ویلایی باعث شده بیشتر شبیه یک کلبه جنگلی شوند و نه یک خانه امروزی و مدرن. اما سایر خانه ها نیز به صورت متعادل اینکار را انجام داده اند. همانطور که در ادامه مشاهده خواهید کرد تمام فضای اطراف خانه ها با گیاهان سرسبز و بسیار زیبا پوشانده شده طوریکه نمای چندانی از خود ساختمان خانه دیده نمی شود. در خود حیاط هم سعی شده برای کامل شدن دکوراسیون فضای شیک بیرون، از کفپوش های عالی حیاط و مبلمانیی بسیار باکیفیت، مقاوم و مداوم استفاده شود. همه این عناصر کنار هم باعث شده تا طراحی فضای سبز حیاط خانه به معنای واقعی کلمه خارق العاده و کامل جلوه کند.