قبل از ایجاد فضای سبز در بام خانه حتما باید به لایه های دیگر همچون لایه حصار ریشه و لایه های زه کشی توجه ویژه ای داشت. گیاهانی که در بام کاشته می شوند باید دارای خصوصیاتی باشند که با شرایط ویژه بام مطابقت و هماهنگی داشته باشد. مثلا با خاکی که برای بام در نظر گرفته شده است، سازگار باشند، ریشه هایی که به صورت عمودی در خاک نفوذ می کنند، گسترده و مخرب نباشند، میزان تحمل نور مستقیم خورشید بر آنها مشخص باشد و در برابر بادهای شدید از خود مقاومت نشان دهند. با توجه به این شرایط چمن ها و پیچیک ها بیشترین سازگاری را با محیط های پشت بامی دارند و به همین دلیل پرطرفدارترین گیاه در ساخت بام های سبز هستند.
البته چمن های رولی و مصنوعی هم می توانند به طور یکپارچه و گسترده بام را بپوشانند یا فقط قسمت هایی را که در طراحی باغ به وسیله طراح مشخص شده اند را پوشش دهند. چمن بافت خاصی به ترکیب محیط می بخشد و از آنجایی که انواع متنوعی از چمن ها با رنگ های متفاوت موجود است استفاده بیش از یک نوع چمن در کنار هم می تواند زیبایی و شکوه خاصی به محدوده چمن کاری شده پشت بام بدهد. توجه داشته باشید که کاشت و استفاده از چمن مختص مکان خاصی نیست. در شکل های زیر نمونه هایی زیبا و منحصر بفرد از مدل های فضای سبز در بام خانه را مشاهده می کنید که چگونه طبیعت را به ساختمان ها آورده اند و محیطی نشاط آور و زیبا خلق کرده اند.
اصول طراحی فضای سبز پشت بام
در طراحی بام سبز، اصولی وجود دارند که بهتر است مرحله به مرحله بررسی و انجام شوند. در این طراحی توجه به مسیرهای اصلی رفت و آمد بسیار مهم می باشد. به این ترتیب که مسیر اصلی با کف سازی، لکه گذاری فضاهای سبز و محل قرار گرفتن آلاچیق مشخص می شود. سایر فضاهای باقی مانده را نیز می توان با شی و قلوه سنگ های تزیینی کامل نمود. در آخر به کار بردن تجهیزاتی مانند آتریوم و آبنما بر زیبایی و دلنشین تر شدن فضای شما کمک بسیاری می کند. در این مرحله اتودهای دستی جانمایی گونه هایی گیاهی و تجهیزات انجام شده و برای درک بهتر از اتفاقات پیش رو، طراحی به صورت دو بعدی و سه بعدی صورت می گیرد.
پوشش گیاهی مناسب طراحی فضای سبز پشت بام
انتخاب پوشش گیاهی باید متناسب با ویژگی های اقلیمی ( شامل نور ، جهت و شدت وزش باد، آب و … ) و طراحی صورت گرفته برای روف گاردن ( بام سبز ) انجام شود. در طراحی کاشت، تمرکز اصلی بر انتخاب گونه های گیاهی مقاوم به شرایط محیطی شدید و گیاهان همیشه سبز می باشد. البته با توجه به مسائل کمبود آب و صرفه جویی در مصرف آن، سیستم آبیاری اتوماتیک می تواند گزینه ایده آلی بوده و این مشکل را برطرف سازد. به این صورت که با توجه به تراکم و نوع گیاهان برنامه مشخصی جهت آبیاری در دفعات و فواصل زمانی به دستگاه داده شده و آبیاری به صورت منظم انجام می گیرد.
نکات مهم در طراحی روف گاردن
- روف گاردن باعث تلطیف و خنکی هوای منزل شما در تابستان و همچنین باعث کاهش مصرف انرژی در زمستان از طریق پوشش سقف می شود.
- اگر تمایل دارید در طراحی روف گاردن از آلاچیق هم استفاده کنید باید به وزن آلاچیق و هم چنین نیروی باد هم دقت کنید. معمولا برای باغ بام از آلاچیق های چوبی استفاده می شود.
- برای انتخاب گل و گیاه مناسب باغ بام باید به میزان مقاومت گیاه در برابر وزش شدید باد و نور مستقیم آفتاب ،تحمل گرما و سرما و میزان رشد ریشه ها توجه کنید.
مرحله نهایی بعد از تهیه متریال ها و اجرای طرح مورد نظر، نگهداری فضای ایجاد شده به صورت تخصصی است. زیرا تمامی موارد گفته شده به خصوص گیاهان، هر از چندگاهی نیاز به بازبینی و رسیدگی کامل دارند.